dimarts, 6 de març de 2012

Troia i Iliada


Anem a parlar sobre escenes, personatges o altres aspectos que no eixen en la Ilíada, però sí en la pel.lícula Troia.

TEMPS I ESPAI

L'acció de la Ilíada transcorre, narra, els últims dies de la guerra de Troia, i en el film és explicada tota la guerra, que sembla desenvolupar-se en uns dies i no en 10 anys, com en la història original. Fins i tot la pel·lícula s'estén cap a abans i després de la guerra de Troia. La Ilíada s'explica fins a la mort d'Héctor ja que amb la seua mort es pressuposa la caiguda de Troia.

AQUILES

Comencem analitzant el personatge d’Aquiles.Aquest no arriba a entar en Troia.La seua baralla amb Boagrius mai va succeir.Per la seua còlera amb Agamenó, no lluita en els primers dies, sino que es queda en la seua tenda i li prega a sa mare que li demane a Zeus que ell es venge d’Agamenó i puga gloriar-se.

En la Ilíada, Aquiles mata a Héctor atravesant-lo en la llança, deixant-lo sense armes i insultant-lo a ell i als seus,en la pel.lícula no insulta la seua familia.En la pel.lícula va convertir a Briseida en la seua dona després d’haver-la raptat quan va assaltar la ciutat.Després és segrestada per Agamenó.És per això que Aquiles deixa de combatre en la guerra, excepte per enfrontar-se amb Héctor a qui mata per venjar la mort de Patroclo, amb qui tenia una profunda amistat que ha arribat a considerar-se amor, encara que aquesta consideració és equívoca. En la pel.lícula es diu que són cosins, però qui realment era cosí d’Aquiles era Ajax.Realment Aquiles s’ha enamorat de la princesa troyana Polixena, germana d’Héctor i Paris.Aleshores, quan Priam va on Aquiles per demanar-li el cadaver d’Héctor i poder fer-li el funeral, aquest li demana la mà de Polixena a canvi de la pau.

Després Aquiles va al temple d’Apolo per veure a Polixena i negociar el matrimoni, i és aleshores quan Paris el mata clavant-li la fletxa en el turmell.En la pel.lícula, Paris mata Aquiles després de la caiguda de Troya.

Patroclo es posa l’armadura d’Aquiles sense ser vist per ningú, mentre que en l’obra original, Aquiles l’autoritza per posar-se`l.

PARIS

En la pel·lícula Troya Paris acompanya el seu germà major, Héctor. Quan són a Esparta sedueix i s’endu d’amagades a la bella Helena, esposa del rei espartà Menelao, provocant així la més famosa guerra de l'antiguitat. Però qui va acompanyar a Paris, segons la Il·líada va ser Enees. Aquest apareix al final de la pel·lícula com un desconegut troià que en la confusió de la caiguda de la ciutat rep de Paris l'espasa emblemàtica dels reis troians. En realitat, Enees, fill de Anquises i Afrodita, era espòs de Creusa, princesa troiana, filla de Príam i per tant encunyat d'Héctor i Paris.

En la pel·lícula Paris mata a Aquil·les en el temple de Zeus, en la ciutadella de Troya, quan l'heroi va a cercar a Briseida per a salvar-la de la matança que estan fent els grecs després que entren a la ciutat gràcies a la estratagema del cavall pensada per Odisseu. Però la veritat és que Paris mata a Aquil·les amb una fletxa al turmell, més concretament al Taló d’Aquiles, anomenat així per la llegenda de la debilitat d’Aquiles, en un dels dos turmells, la part més vulnerable de l’heroi; abans de la caiguda de Troya.

L'heroi mitològic Filoctetes va disparar una fletxa mortal amb l'arc d'Hèracles a Paris. Algunes versions apunten al fet que el príncep va morir en el camp de batalla, altres al fet que va poder fugir ferit i va enviar un emissari a l'estatge del seu primer amor, Enone, l'única que podia salvar-lo. Segons aquesta versió, la nimfa es va negar a guarir-lo en un primer moment, però penedida va eixir en la seua busca sense arribar a temps: Paris havia mort. Va ser llavors quan Enone es va suïcidar llançant-se sobre la pira en la qual era incinerat el seu amor. En la pel·lícula, en canvi, no se sap el destí de Paris una vegada ha matat Aquiles en el temple de Zeus; intentant salvar a Briseida, la seua cosina. Així doncs l’última escena en què Paris apareix, és la mort d’Aquiles i la salvació de Briseida, quan se l’endu donant a entendre que la porta al passadís per on ixen Helena, Andrómaca, Enees i molts troians més.

HÉCTOR

A continuació analitzem el personatge d`Héctor.Menelao mor a mans d’Héctor després del combat amb Paris, però en la Ilíada no es així, Menelao sobreviu, inclús es un personatge de la Odissea.Aquest recupera a Helena i se’n torna amb ella a la seua patria.Héctor mata a Ajax en la pel.lícula , pero realment aquest mor en la tornada ofegat pel trident de Poseidó.

SECUNDARIS

Respecte a Briseida, aquesta representa en la pel.lícula a quatre dones(Criseida,la seua cosina, filla de Crises i a Casandra i Polixena, filles de Priam i a ella mateixa, filla de Briseo). No és cosina de Héctor i Paris.

En la pel.lícula s’exclou el personatge heroic de Diomedes Tidida, les seues gestes, glories i les persones que va matar.

Agamenó mor en Micenes, després de regresar a la seua patria, asssassionat per la seu dona Climtemnestra i el seu amant Egistro.Però en la pel.lícula mor apunyalat per Briseida després de la toma de Troia per les tropes gregues.

Qui entra a Troia dins el caball de fusta es Neoptòlem, fill d’Aquiles i Deidamia.Neptolòlem mata a Priam degollant-lo davant l’altar de Zeus i a Escamandre, fill xicotet de Héctor i Andrómaca, llançant-lo desde dalt d’una de les torres de la ciutat.

DÉUS

Una altra diferència és que en la Ilíada tenen intervenció els déus, Atenea i altres déus baixen de l'Olimp i es barregen amb els personatges humans i en el film no apareixen els déus, i les accions en les quals suposadament haurien de participar són resoltes de tal manera que els hi eludeix.

En la Ilíada, Héctor és sempre molt respectuós amb els déus, i en la pel·lícula arriba fins al punt de burlar-se i oblidar-se del poder dels mateixos.

Tetis, la mare d’Aquiles, es mostrada com una anciana sacerdotessa i no com una deessa, la seua naturalesa real.

En la Ilíada, Atenea, enemiga dels troians, enviada a la terra per exhortació de Zeus, persuadix Píndar Lici, qui no apareix al film, perquè llance un fletxa contra Menelao, trencat el pacte i introduix una nova causa per combatre.